Turinys:

  1. Virtuvės spintelių naudojimas – praktinis organizavimas pagal zonas
  2.  Vertos dėmesio virtuvės organizavimo idėjos – virtuvės trikampio principas
  3. Virtuvės stalčių parinkimas ir išdėstymas
  4. Virtuvės stalčių panaudojimo būdai
  5. Tvarkingos virtuvės idėjos
  6. Tvarka virtuvės spintelės ir sandėliuke

Geras virtuvės organizavimas yra ne tik švaros, bet ir ergonomiško kasdien ruošiant maistą visai šeimai darbo pagrindas . Ką reikėtų atsiminti organizuojant savo virtuvę?

Virtuvės spintelių naudojimas – praktinis organizavimas pagal zonas

Vienas iš pagrindinių virtuvės organizavimo principų yra kruopštus funkcinių zonų išdėstymas. Jų dydis priklauso nuo patalpos dydžio, tačiau kiekvienoje virtuvėje verta atskirti maisto laikymo ir ruošimo, maisto gaminimo ir plovimo zonas. Ką jos turėtų apimti?

  • Plovimo zona:  joje yra spintelė su plautuve ir indaplove. Spintelėje su plautuve verta numatyti vietos šiukšliadėžei ir pagrindinėms valymo priemonėms. Virš plautuvės esančioje spintelėje pravartu pastatyti indų džiovintuvą.
  • Maisto gaminimo zona : apima viryklę su greta esančiomis spintelėmis, taip pat orkaitę ir kitą buitinę techniką, skirtą maistui gaminti ar šildyti. Kad virtuvės ir maisto gaminimo zonos naudojimas būtų kuo praktiškesnis, verta laikyti puodai ir keptuvės maisto gaminimo įrankius, lėkštes ir priedus verta laikyti maisto gaminimo zonoje, pavyzdžiui, spintelėje po dujine ar indukcine kaitlente.
  • Maisto laikymo ir ruošimo zona: tai pagrindinė ir didžiausia virtuvės zona. Joje yra šaldytuvas, spintelės ir stalviršis. Pravartu laikyti dažniausiai naudojamus maisto produktus, taip pat prieskonius, priedus ir indus maistui gaminti (pjaustymo lentas, stalo įrankiai lėkštes).

Gerai organizuota virtuvė su funkciijų zonosmis yra kasdienio naudojimosi šia patalpa patogumo pagrindas. Tvarka virtuvėje reiškia, kad nesunkiai rasite reikiamus daiktus ir galėsite patogiai naudotis šia patalpa.

 Vertos dėmesio virtuvės organizavimo idėjos – virtuvės trikampio principas

Viena iš puikių idėjų, kaip patogiai ir ergonomiškai sutvarkyti virtuvę – naudoti vadinamąjį darbo trikampį. Kiekvienoje jo viršūnėje yra pagrindinė įranga (šaldytuvas, plautuvė ir viryklė). Remiantis virtuvės trikampio principu, optimalūs atstumai tarp šių prietaisų turėtų būti tokie:

  • tarp šaldytuvo ir plautuvės: 120–180 cm,
  • tarp plautuvės ir kaitlentės: 120–180 cm,
  • tarp šaldytuvo ir kaitlentės: 120–250 cm.

Virtuvės stalčių parinkimas ir išdėstymas

Gerai sutvarkius virtuvės stalčius, virtuve bus galima naudotis ergonomiškai ir išlikti tvarkingai. Virtuvėje galioja viena svarbi taisyklė: sunkūs daiktai laikomi apatinėse spintelėse, o lengvesni – viršutinėse. Indus, priedus ir maisto produktus galima patogiai laikyti tiek lentynose, tiek stalčiuose – reikia tik tinkamai pasirinkti.

  • Virtuvės lentynos – čia telpa daugiau daiktų nei stalčiuose ir jos gali būti labai tvirtos. Jas patartina rinktis spintelėms, kuriose bus laikomi sunkūs ir dideli daiktai (pvz., buitinė technika).
  • Virtuvės stalčiai – juos galima išstumti iki galo ir išimti daiktus, esančius gale, netraukiant to, kas yra priekyje. Jie gali būti įvairaus aukščio ir skirtingo atsparumo apkrovai.

Tačiau jei norite maksimalaus patogumo, apatinėse spintelėse įrenkite daug stalčių arba tik stalčius. Žemai esančiuose stalčiuose galima laikyti prieskonius, stalo įrankius, įvairius smulkius daiktus ir naudingus maisto gaminimo priedus. Aukštuose stalčiuose laikomi indai, puodai ir keptuvės, taip pat kepimo reikmenys ir maisto produktai.

„Pepco“ infografikas „Kokius virtuvės laikymo indus pirkti?“

Virtuvės stalčių panaudojimo būdai

Vien to, kad virtuvės spintelėse yra stalčiai, nepakanka, kad būtų galima kalbėti apie gerą virtuvės organizavimą. Svarbiausia juos tinkamai naudoti. Peržiūrėkite toliau pateiktas puikias idėjas – virtuvės spintelių su stalčiais naudojimas:

  • Naudokite įdėklą – kiekvienam virtuvės stalčiui verta įsigyti minkštą įdėklą indams, puodeliams ir pietų rinkiniams. Virtuvė turi būti funkcionali, todėl neapsieisite be pagrindinių stalčių priedų, pavyzdžiui, įdėklų ir stalo įrankių skirtukų.
  • Įsigykite skirtukų, pertvarų ir kitų laikymo priedų – jie ne tik padės lengviau rūšiuoti daiktus, bet ir neleis jiems nekontroliuojamai judėti po stalčių. Visus reikiamus priedus rasite „Pepco“ parduotuvėse.
  • Maisto produktus laikykite krepšiuose arba dėžėse – jie neiškris, o virtuvėje bus lengviau palaikyti tvarką. Išbyrėjus kavai, arbatai ar išsiliejus aliejui, šie produktai ne iš karto suteps stalčiaus vidų, bet sustos ant dėžutės ar krepšelio.

Tvarkingos virtuvės idėjos

Moteris virtuvėje rodo indus sausam maistui laikyti

Geras virtuvės organizavimas yra labai svarbus norint efektyviai naudoti buitinę techniką, nes viską turime po ranka. Virtuvės stalviršyje turėtų būti tik būtiniausi daiktai, pavyzdžiui, virdulys, peilių blokas arba prieskonių indelis. Be to, gerai turėti pateikti krepšelius arba stiklines lėkštes šviežiems vaisiams laikyti.

Tvarka virtuvės spintelės ir sandėliuke

Nesvarbu, ar turite atskirą sandėliuką, ar maisto produktus laikote virtuvėje, nesupakuotus produktus laikykite specialiuose stikliniuose maisto laikymo induose. Dėl sandarių dangtelių juose galima laikyti miltus, kruopas, makaronus, ryžius, kavą ar arbatą nebijant, kad į juos pateks maisto kandys.

„Pepco“ galite įsigyti skaidrių arba spalvotų indeliai maistui ir gėrimams, todėl mėgstamų produktų galėsite turėti po ranka. Mūsų parduotuvėse rasite metalinių skardinių su įkvepiančiais užrašais ir daugybę stiklainių bei indelių mėgstamiems užkandžiams ir saldumynams laikyti.