Stalo įrankių išdėstymo menas
Turinys:
Stalo etiketo pasaulyje stalo įrankių išdėstymo menas yra ne tik tradicija, bet ir pagarbos bei dėmesio svečiams išraiška. Sumanus indų ir stalo įrankių išdėstymas ant stalo yra labai svarbus norint sukurti tinkamą atmosferą valgio metu – nuo kasdienių pietų iki elegantiškų vakarėlių.
Šis vadovas supažindins Jus su stalo įrankių išdėstymo principais ir technikomis, akcentuos jų svarbą kuriant estetišką ir funkcionalų stalo serviravimą. Verta išmokti šio meno subtilybių, kad jūsų vakarėliai ir iškilmingos vakarienės būtų puošnesnės ir elegantiškesnės.
Stalo įrankių išdėstymas gali atrodyti nesudėtingai, ir iš tiesų tai yra paprastas veiksmas, kai ant stalo norite padėti tik peilį, šakutę ir šaukštą. Tačiau keblumų kyla, kai reikia paruošti stalą, prie kurio bus patiekiama daugiau patiekalų. Taisyklės, pagal kurias stalo įrankiai turi būti išdėstomi ant stalo, yra dalis savoir vivre.
Savoir vivre ir stalo įrankių išdėstymas
Savoir-vivre – tai gerų manierų, etiketo ir elgesio taisyklės, kurios laikomos tinkamomis tam tikroje visuomenėje. Tai yra elgesio kodeksas įvairiose gyvenimo situacijose – nuo bendravimo visuomenėje iki elgesio prie stalo ir oficialaus etiketo.
Stalo įrankių išdėliojimas – vienas iš savoir-vivre aspektų, ypač pastebimas stalo etiketo kontekste. Teisingas stalo įrankių išdėstymas ant stalo yra labai svarbus valgymo kultūroje. Šis menas apima gebėjimą tinkamai išdėstyti peilius, šakutes, šaukštus ir kitus stalo įrankius, atsižvelgiant į patiekiamo patiekalo rūšį ir susitikimo oficialumą. Priimta, kad stalo įrankiai išdėstomi tam tikra tvarka, paprastai iš išorės į vidurį, atsižvelgiant į patiekiamų patiekalų eiliškumą. Toks išdėstymas padeda svečiams lengviau naudoti tinkamus stalo įrankius kiekvienai valgymo daliai, o stalo estetikai suteikia elegancijos ir tvarkos.
Savoir-vivre kontekste stalo įrankių išdėliojimas yra ne tik praktinis maisto patiekimo aspektas, bet ir socialinio bendravimo forma, išreiškianti pagarbą svečiams ir dėmesį detalėms. Tai įgūdis, padedantis sukurti malonią atmosferą vakarieniaujant kartu ir atspindintis kultūrą bei kulinarines tradicijas. Sužinokite, kaip sudėlioti stalo įrankius, kad išvengtumėte faux pas.
Kaip išdėstyti stalo įrankius?
Kad ir kokia būtų proga, verta atkreipti dėmesį į tai, kaip ant stalo išdėlioti stalo įrankiai. Jei nežinote, nuo ko pradėti, pateikiame kelias taisykles, kurios tikrai pravers.
Ką reikėtų turėti omenyje? Visų pirma, dauguma žmonių yra dešiniarankiai, todėl peilį dedame dešinėje pusėje, arčiausiai lėkštės, o šakutę – kairėje. Dešinėje, už peilio, dedamas sriubos šaukštas, o dar toliau, išorinėje pusėje – užkandžių stalo įrankiai. Taigi šakutė visada guli kairėje lėkštės pusėje, o jos dantys nukreipti į viršų. Peilio ašmenys visada nukreipti į lėkštę.
Kad būtų lengviau įsiminti, kaip išdėstyti stalo įrankius, verta suprasti, kad jų išdėstymo tvarka priklauso nuo to, kokie patiekalai patiekiami pirmiausia – stalo įrankiai visada imami pradedant nuo išorinių.
Kaip išdėlioti stalo įrankius desertams?
Tikriausiai ne kartą teko kviesti svečius deserto. Čia taip pat galioja tam tikros taisyklės, pagal kurias išdėstomi stalo įrankiai. Tačiau pradėkime nuo tam tikros pagrindinės informacijos. Desertinius stalo įrankius sudaro: kavos šaukšteliai, torto šakutės, vaisių peiliai, torto mentelė ir kiti priedai, priklausomai nuo to, koks desertas patiekiamas.
Jei bus patiekiamas įprastas desertas, kurį galima valgyti šakute ar šaukštu, stalo įrankius ant stalo bus nesunku išdėstyti:
- Arbatinis šaukštelis turi būti virš lėkštės, o jo galvutė nukreipta į dešinę.
- Šakutė dedama žemiau, o jos dantukai turi būti nukreipti į kairę.
Susitikimai prie stalo yra svarbūs. Gyvenimo tempas lemia, kad šeimos susitikimai prie stalo tampa geriausia, jei ne vienintele, proga ramiai pasikalbėti. Taip pat ir su draugais. Tokia akimirka nusipelno ypatingos aplinkos, kurią tikrai galite sukurti naudodami gaminius, kuriuos rasite „Pepco“ parduotuvėje.
Ką daryti su stalo įrankiais po valgio?
Be stalo įrankių išdėliojimo žinių, verta taip pat žinoti, kaip sudėti įrankius po valgio. Ši informacija ypač naudinga restoranuose, kur stalo įrankių išdėstymo būdas kartais signalizuoja aptarnaujančiam personalui, kad lėkštė jau gali būti nunešta.
Kaip išdėlioti stalo įrankius lėkštėje, kai akimirkai nustojame valgyti, o kaip – valgymui pasibaigus?
- Jei tęsiate valgį, stalo įrankius dėkite ant lėkštės taip, kad jie sudarytų A raidės formą.
- Kaip sudėti stalo įrankius po valgio? Kai maistas baigiamas valgyti ir personalas gali paimti lėkštę, įrankius reikėtų sudėti vieną šalia kito, pakreipiant juos 45 laipsnių kampu.
Kaip matote, net stalo įrankių padėjimas ant lėkštės valgio metu gali būti būdas bendrauti su aptarnaujančiu personalu, ypač restorane ar elegantiškame pobūvyje. Tačiau šios taisyklės gali būti netaikomos bistro baruose ar kavinėse.
Ar galima stalo įrankius išdėlioti ant servetėlės ir kaip tai padaryti? Šį klausimą sau užduoda daugelis žmonių, kurie nenori suklysti restorane ar vakarėlyje. Tačiau galioja tokia taisyklė: stalo įrankiai apskritai neturėtų būti dedami ant servetėlės, kai jie jau naudojami. Neelegantiška dėti nešvarius šaukštus ar šakutes ant servetėlės ar staltiesės.
Kokius stalo įrankius įsigyti?
Net ir namuose, kuriuose gyvena 3-4 žmonės, visada verta turėti didesnį stalo įrankių rinkinį. Kodėl? Žinoma, kai aplanko draugai ar šeima. Papildomas šakučių, peilių ar šaukštų skaičius praverčia ir tada, kai indus plauname tik kartą per dieną, o ne iš karto po naudojimo. Turėti didesnį stalo įrankių rinkinį yra tiesiog praktiška daugeliu atžvilgių!
Jei norite įsigyti stalo įrankių rinkinį savo namams, būtinai apsvarstykite kelis dalykus:
- Koks stilius jums patinka – tiek minimalistinius, tiek retro stalo įrankius, su medinėmis rankenomis ir daugybę kitų variantų nesunkiai rasite „Pepco“ parduotuvėje!
- Koks yra jūsų biudžetas – gražūs stalo įrankiai nebūtinai turi būti brangūs. Svarbu nustatyti, kiek pinigų galite skirti šiam tikslui.
- Ar plausite stalo įrankius rankomis ar indaplovėje – nuo to priklausys, ar pasirinkti stalo įrankiai bus tinkami.
Pirkdami stalo įrankius apsvarstykite, ar į komplektą turėtų įeiti pagrindiniai įrankiai, tokie kaip šaukštai, šakutės, peiliai ir šaukšteliai, ar taip pat tokie daiktai kaip konditerinė mentelė, samtelis, šaukštas salotoms ir kt. Nors dauguma papildomų stalo įrankių dažniausiai naudojami per susitikimus didesnėse grupėse, verta juos turėti ir žinoti kaip išdėstyti ant stalo.
Stalo įrankių išdėstymas yra ne tik įgūdis, bet ir meno forma, kuri bet kokiai šventei suteikia elegancijos ir iškilmingumo. Mokydamiesi stalo etiketo taisyklių ir jas taikydami galime ne tik padaryti įspūdį savo svečiams, bet ir sukurti malonią ir jaukią atmosferą valgymo metu. Nepamirškime, kad tinkamas stalo įrankių ir indų išdėstymas ant stalo yra ne tik estetikos, bet ir pagarbos bei rūpinimosi svečių gerove išraiška.
„Pepco“ stengiasi suteikti praktinių žinių, kurios leistų kiekvienam, nepaisant progos, tapti stalo įrankių išdėstymo meno meistru. Kviečiame peržiūrėti mūsų asortimentą ir atrasti naujų būdų tobulinti savo stalo etiketo įgūdžius.
Kodėl verta pirkti Pepco parduotuvėse?